Klaartje de Heus 25 jaar in de politiek en afscheid van Jan Maas

Klaartje de Heus met Gerhard Harmelink. Links Hans Daudij en rechts Rutger van Stappershoef

Bijna vakantie. De raad is met reces. Tijd om nog toch nog even aandacht te besteden aan een tweetal bijzondere feiten:

Het eerste is dat Klaart de Heus meer dan 25 jaar in de politiek zit. Toen Dorpsbelangen in 2001 werd opgericht door drie vrouwen, was Klaartje er al snel bij. Ze werd raadslid en fractievoorzitter. En, hoewel er in de tussenliggende jaren van alles is gebeurd, is er voor het oog niet zoveel veranderd. Ook nu is ze weer raadslid en fractievoorzitter, dit keer als tandem met Hans Daudij.
En ze is meer: tijdens vergaderingen en gesprekken blijkt Klaartje ons ‘collectieve’ geheugen. Ze weet (bijna) alles van de partij en de gemeentepolitiek. Ze deelt gul en volledig haar kennis en geeft daarbij ook altijd de nuance aan.
Klaartje is tot erelid van Dorpsbelangen benoemd. Zo raken we haar tenminste nooit meer kwijt.

n.b. Dorpsbelangen is op 14 november 2001 opgericht te Rumpt bij notaris Ferd de Waal, door de dames Bassa, de Breij en De Heer.

 

Jan Maas en Gerard Harmelink

De andere bijzonderheid gaat over Jan Maas. Hij was acht jaar lang onze secretaris. Hij stond voor Dorpsbelangen aan de wieg van ons duurzaamheidsdenken. Wat acht jaar geleden, midden in de crisis, niet voor mogelijk werd gehouden, is nu toch een feit: iedereen, en daarmee bedoelen we ook de bedrijven, moet meedoen aan de energietransitie.

De eigenhandig gebouwde woning van Jan is inmiddels bekend als een van de meest duurzame woningen van Nederland. Volledig cradle-to-cradle, van leem en stro, en energieneutraal. Of beter nog: het huis levert meer energie dan dat het verbruikt.

Maar, zoals het hoort, is er voor het bestuur een rooster van aftreden. En Jan was aan de beurt. Hij blijft wel actief voor Dorpsbelangen, als een van onze experts op het gebied van duurzaamheid.